Verkocht € 985.000,- k.k. - woonboerderij

Breda – Blauwtjes 1

Rijks monumentale riet gedekte langgevel woonboerderij met riet gedekte Vlaamse schuur welke laatste eventueel is af te splitsen met een te verkrijgen woonbestemming. Ideaal object voor dubbele bewoning, praktijk aan huis etc..
Het geheel ligt op een perceel van ruim 4.200m² aan de rand van de woonwijk Westerpark nabij het stadscentrum en uitvalswegen.

Historie:
Het woonstalhuis met stijlkenmerken van de neorenaissance is onderdeel van een complex, gebouwd door de familie Oomen die hier vier generaties tot 1995 heeft geboerd. De boerderij heeft geen agrarische functie meer.
Deze prachtige Rijks monumentale, riet gedekte langgevelboerderij met de voorgevel gesitueerd op het westen. In het midden de voordeur en aan weerskanten twee zesruits schuifvensters met luiken. Het opgaande werk bestaat uit gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met profielstenen in de plint, afgewisseld door rode baksteen in siermetselwerk van fries, horizontale banden, rondbogen en boogtrommels van muuropeningen met aanzetstenen van natuursteen. In de gevels smeedijzeren balkankers. Op de nok van het dak een smeedijzeren klokkenstoel met bronzen luidklokje.
De indeling van het woongedeelte van de woonboerderij is grotendeels authentiek. Het heeft een brede midden gang, uitkomend in de keuken met aan weerskanten een kamer aan de voorkant van de boerderij. Links met met zwart marmeren schouw en rechts een grote schouw met schildpadtegels. Aan de noordoostkant van de woonboerderij een grote dubbele kelder met twee ramen en diefijzers en erboven een opkamer. In de woonkeuken een tweede grote schouw met op zolder het spekluik. Balken plafonds.
Het woonstalhuis heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor een boerderij rijke gevelbehandeling. Het is een zeldzaam voorbeeld van een rijk gedetailleerde boerderij.
Bron: Monumentenwacht.

Indeling langgevel woonboerderij
Begane grond:
Royale ontvangsthal met tegelvloer, bergkast waarin opstelling van 2 cv-units, meterkast, garderobehoek en toiletruimte met fonteintje. Vanuit deze hal zijn bereikbaar:
– multifunctionele ruimte/living met loopdeur naar de zij tuin, voortuin met overkapping en achtertuin. Deze ruimte is voorzien van een houtenvloer en schouw met gesloten openhaard.
– lounge/speelkamer (circa 4.85 x 5.96m) met grenen houtenvloer, openslaande tuindeuren naar de achtertuin en vaste kast met aansluitpunt ten behoeve van wasapparatuur met vaste wastafel en een tegelvloer.
– woonkeuken (circa 6.43 x 9.81m) met originele granitovloer, originele houtenvloer en geeft toegang tot de kelder, royale authentieke rookkast, trapopgang naar opkamer en 2e hal. De keukeninrichting bestaat uit een authentieke betegelde schouw waarin afzuigsysteem is verwerkt, een ‘Boretti’ 6-pits gasfornuis met 2 ovens en granito aanrechtbladen met daaronder volop kastruimte.
Aan de overzijde een lage kastenwand met granito aanrechtblad waarin een porseleinen spoelbak en een vaatwasmachine.
Het eetgedeelte heeft een authentieke betegelde schouw met een gaskachel en een houtenvloer.
– kelder (circa 3.94 x 3.68m) op stahoogte met originele tegelvloer en middels een deur toegang tot een installatieruimte (circa 2.92 x 3.68m).
Oorspronkelijke ontvangsthal (circa 1.56 x 5.98m) met originele tegelvloer, loopdeur naar achtertuin, trapopgang naar verdieping en deur naar zitkamer:
– zitkamer (circa 5.17 x 5.96m) met grenen houtenvloer, authentieke marmerschouw waarin gas openhaard en middels enkele traptreden bereikt men het verhoogde gedeelte, de opkamer (circa 6.96 x 3.56m) met grenen houtenvloer en trap naar woonkeuken.

Eerste verdieping:
L-vormige overloop met Velux dakraam, toegang tot een 6-tal slaapkamers voorzien van grenen houtenvloer en een 2-tal badkamers.
– slaapkamer I (vloermaat circa 5.58 x 4.75m) gelegen aan de zijkant met grenenvloer, gevelraam en Velux dakraam;
– slaapkamer II (vloermaat circa 5.58 x 4.78m) gelegen aan de zijkant met grenenvloer en gevelraam;
– badkamer I (vloermaat circa 5.60 x 4.75m) gelegen aan de achterzijde met originele tegelvloer, Velux dakraam, bergruimte achter de knieschotten, aansluitpunt ten behoeve van wasapparatuur, vrijstaand ligbad, toilet, 2 vaste wastafels in meubel en douche;
Middels enkele traptreden bereikt men de overige slaapvertrekken met badkamer en trapopgang naar vide:
– badkamer II (vloermaat circa 2.60 x m) gelegen aan de voorzijde met tegelvloer, toilet, douche en design radiator;
– slaapkamer III (vloermaat circa 4.88 x 5.52m) gelegen aan de achterzijde met grenenvloer en 2 Velux dakramen;
– slaapkamer IV (vloermaat circa 3.50 x 5.52m) gelegen aan de achterzijde met grenenvloer en Velux dakraam;
– slaapkamer V (vloermaat circa 5.46 x 4.34m) gelegen aan de voorzijde met grenenvloer en 2 Velux dakramen;
– masterbedroom VI (vloermaat circa 5.55 x 12.08m) gelegen aan de zijkant met grenenvloer, naar binnenslaande opendeuren voor het Franse balkon en 2 Velux dakramen.

Tweede verdieping:
Deze verdieping bestaat uit een vide met bergzolder.

Tuin:
De prachtige privacy biedende tuin is volledig omheind en rondom de woonboerderij gesitueerd met Vlaamse schuur, tuinhuis, veranda, een originele waterput (niet in gebruik), volwassen bomenstand, vijver, struiken, hagen, gazon, terrassen met sierbestrating en biedt volop parkeergelegenheid.

Multifunctioneel tuinhuis met veranda:
Het tuinhuis is multifunctioneel te gebruiken. Middels openslaande deuren heeft men toegang tot een woonruimte (circa 5.02 x 5.65m) met elektrische kachel, portaal met sauna (circa 2.04 x 3.04m) en berging (circa 1.50 x 3.04m).
Aan de voorzijde bevindt zich een veranda met houtkachel.

Algemeen:
Deze Rijks monumentale zeer royale langgevel woonboerderij is gelegen aan de rand van de woonwijk Westerpark met in de nabijheid uitvalswegen, middelbare scholen, het bruisende stadscentrum en het NS-station van Breda en Prinsenbeek.
In 1998 is het monument, wat toen nog als boerderij in bedrijf was, aangekocht door de huidige eigenaren. Vanaf dat moment is het object met haar opstallen op professionele wijze en met kennis van en liefde voor dit authentieke cultuurhistorisch object gerenoveerd waarna het door de jaren heen tot op de dag van vandaag meer dan uitstekend is onderhouden.
De Vlaamse schuur is optioneel te koop:
– de vraagprijs voor de woonboerderij bedraagt dan € 985.000,– k.k..
– de vraagprijs voor de Vlaamse schuur bedraagt dan € 300.000,– k.k..
Aangezien de woning ouder is dan 100 jaar zal in de NVM koopakte de Algemene Ouderdomsclausule worden opgenomen.

Bekijk ook de website: www.stadshoevebreda.nl

Plattegronden van de woning

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

De woning op Googlemaps
De woning op Streetview