Verkocht € 1.225.000,- k.k. - woonboerderij

Breda – Burgstsedreef 13-15

Op net tien autominuten van het bruisende centrum van Breda, midden op landgoed Burgst ligt De Grote Hoeve. Deze monumentale boerderij met drie bijgebouwen ligt te midden van het groen en is bij uitstek geschikt voor landelijk wonen in de periferie van een stad met alle faciliteiten. Tevens is de Grote Hoeve zeer goed geschikt voor een combinatie wonen/werken. Vooral de privacy, de rust en de sfeerrijke monumentale bebouwing geven het ensemble kwaliteit. De gebouwen zijn gelegen in een goed onderhouden tuin voorzien van volwassen bomen, struiken en hagen.

De gedetailleerde beschrijving ondersteunt het multifunctionele karakter van De Grote Hoeve. De boerderij en overige opstallen zijn overigens tot in het voorjaar van 2016 met genoegen gebruikt voor exclusieve zakelijke evenementen en feestelijke particuliere aangelegenheden.

DE OPSTALLEN
De Grote Hoeve
In de eerste plaats de boerderij (Grote Hoeve). Dit krachtige bouwwerk is in 1997 volledig gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke bouwstijl en –materialen. De boerderij is opgetrokken uit baksteen en heeft een pannendak.

Indeling De Grote Hoeve:
Entree via de serre.
Serre (circa 3.15 x 13.16m) voorzien van sierbestrating en geeft toegang tot een multifunctionele ruimte.
Multifunctionele, lichte ruimte (circa 10.87 x 7.91m, circa 86m²) met plavuizenvloer, gashaard en toegang tot de hal.
Hal met 2 vaste kasten, trapopgang naar verdieping en toegang tot de kelder, zitkamer en 2 toiletruimtes waarvan 1 met fonteintje.
Keuken (circa 3.65 x 3.26m) met plavuizenvloer, doorloop naar bijkeuken en deur naar terras.
De U-vormige keukeninrichting is onder andere voorzien van hardsteen aanrechtblad, dubbele roestvrijstalen spoelbak, keramische kookplaat, afzuigkap, oven en vaatwasmachine.
Bijkeuken (circa 4.20 x 3.32m) met plavuizenvloer en toegangsdeur naar tuin/terras. Voorts aansluitpunten ten behoeve van wasapparatuur, opstelling van een 2-tal gas, cv-ketels en boiler.
Kelder op stahoogte en is opgesplitst in 2 ruimtes van:
0.97 x 4.89m;
2.81 x 4.26m.
Zitkamer (circa 5.97 x 4.82m en 8.76 x 5.89m) totaal derhalve circa 80m² met meterkast, toegangsdeur naar tuin, schouw met houtkachel en separate intieme opkamer (circa 2.54 x 3.14m).

Verdieping:
Overloop met vaste kast en toegang tot een 2-tal slaapkamers, berging, badkamer en afgesloten 2e overloop.
Slaapkamer I (vloermaat circa 3.84 x 6.18m).
Slaapkamer II (vloermaat circa 3.00 x 6.18m).
Berging (vloermaat circa 3.82 x 2.90m).
Badkamer (circa 2.34 x 2.30m) met douche, vaste wastafel en toilet.
2e overloop met toegang tot een 2-tal slaapkamers en een badkamer.
Badkamer (vloermaat circa 3.85 x 6.05m) met vaste kast, 2 vaste wastafels, hoek ligbad (Jacuzzi), douche met hand- en stortdouche, toilet en Velux dakraam.
Slaapkamer III (vloermaat circa 3.95 x 4.20m) met Velux dakraam.
Slaapkamer IV (vloermaat circa 6.11 x 5.34m) en 2 gevelramen.

Zomerhuis
Het Zomerhuis – zoals dit huisje wordt genoemd – is op circa 50m van de boerderij gelegen. Bij de grootschalige renovatie in 1997, is de schil rondom volledig gerestaureerd in de geest van de monumentale boerderij. Ook hier met maximaal hergebruik van originele materialen. Het zomerhuis bestaat uit een openruimte op de begane grond met eenvoudig sanitair voorzieningen en een keuken. Dit huis heeft de laatste twintig jaar voornamelijk dienst gedaan als droge opslagruimte. Het Zomerhuis heeft na enige aanpassingen de ideale maatvoering en afmetingen om te gebruiken als separaat gastenverblijf en/of (R)B&B.

Indeling zomerhuis:
Begane grond:
Openslaande tuindeuren geven toegang tot de woonkamer (circa 4.39 x 6.50m), eenvoudig keukenblok, opstelling van de cv-ketel en groepenkast. Voorts toegang tot:
– badkamer (circa 1.59 x 1.12m) met vaste wastafel, douche en deur naar
toiletruimte.

1e verdieping:
Een vaste trap geeft toegang tot een open zolderruimte (vloermaat circa 4.41 x 6.55m) met een dakkapel en gevelraam.

Kerkooi
De gerestaureerde Kerkooi (karrenstal: kar = kèr, stal = kooi) dateert oorspronkelijk uit 1634. De rechthoekige bouw met een kenmerkende inkeping voor de entree, rust op een bakstenen plint met daarop gepotdekselde houten wanden. Wat het meest in het oog springt zijn de ‘extra grote glasvlakken’ in drie van de vier maximaal geopende gevels. De overvloedige toetreding van daglicht compenseert ruimschoots het lage begin van het met kruispannen gedekte schilddak. Aan de buitenkant oogt de schuur nieuw. De binnenkant is met het eeuwenoude gebinte -de oogverblindende onbewerkte houtconstructie- een kunstwerk op zich. Dit verre van rechtlijnige ‘frame’ draagt naar het zich laat aanzien het dak al sinds de 18e eeuw. De prachtige vloer is van hout. De toiletgroep en de pantry zijn gebruiksklaar. De Kerkooi is behalve bewoning uitermate geschikt als conferentieruimte, atelier of praktijk/kantoor aan huis.

Indeling Kerkooi:
De openslaande tuindeuren geven toegang tot een grote open ruimte met zicht op het eeuwenoude gebinte. Voorts zijn er een 2-tal toiletruimtes met fonteintje. En er is een deur naar de tuin.

Vlaamse schuur
De staat van de robuuste vijfentwintig meter lange Vlaamse schuur is zodanig dat de rieten kap moet worden vervangen. Ook bij dit bouwdeel is het gebinte de grootste eyecatcher. Hier staat vast dat een deel van de ruwe spanten dateert van 1648.
De bouwstijl toont sterke overeenkomsten met de Kerkooi. Een bakstenen plint met daarop (zwart geteerd) hout in potdekselritme vormt de onderbouw. Voor dit bouwdeel geldt dat restauratie noodzakelijk is om de monumentale Vlaamse schuur in ere te herstellen.

Indeling Vlaamse schuur:
Schuur (circa 285m²) met 2 maal openslaande deuren en een loopdeur.
Vanuit buiten zijn nog 2 inpandige schuren bereikbaar:
maatvoering circa: 3.10 x 4.40m;
maatvoering circa: 4.00 x 4.40m.

Algemeen
Het onderhoud van buiten- en binnenwerk is redelijk tot goed te noemen.
De technische installaties zijn berekend op regulier gebruik.
Het betreft een Rijksmonument.
Aangezien de woning ouder is dan 100 jaar zal in de NVM koopakte de Algemene Ouderdomsclausule worden opgenomen.

De boerderij is uitstekend bereikbaar, zeker sinds de opening van NS station Breda-Prinsenbeek. De locatie is ook comfortabel met het openbaar vervoer en een paar minuten wandelen te bereiken.
Het winkelcentrum Heksenwiel ligt op minder dan vijf minuten met de auto. Op een kleine drie kilometer ligt de aansluiting op het snelwegennet richting Rotterdam (25 minuten), Antwerpen (35 minuten) en Amsterdam (60 minuten).

8.195 m2 4 4 Download brochure

Plattegronden van de woning

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

De woning op Googlemaps
De woning op Streetview