Verkocht € 870.000,- k.k. - herenhuis

Breda – Kapucijnenhof 3

Een unieke kans wordt u geboden om in het bezit te komen van een van de oudste huizen van Breda nabij het Begijnhof en het Kasteel van Breda. Het statige, goed onderhouden Rijks monumentale herenhuis genaamd: ‘Huis van Hégaurière’, is ruim (woonoppervlakte circa 222m² met een inhoud van circa 990m³), beschikt over een kleine sfeervolle stadstuin gesitueerd op het Zuiden (perceeloppervlakte 111m²) en is uniek gesitueerd in het historische centrum van Breda, grenzend aan het fraaie “Valkenbergpark.”

Het Kapucijnenhof wordt tussen 18:00 – 06:00 uur automatisch afgesloten inclusief de toegangspoort naar het achtergelegen “Valkenbergpark.”

LET OP: DE GENOEMDE VRAAGPRIJS BETREFT EEN RICHTPRIJS. HET STAAT U VRIJ OM EEN BOD UIT TE BRENGEN.

Indeling begane grond:
Entree.
Centrale hal met 2 voordeuren, 2 meterkasten en brievenbussen ten behoeve van huisnummer 2 en 3.

Entree naar huisnummer 3.
Royale hal met marmeren vloertegels, een intercom belsysteem met automatisch bedienbare buitenpoort, trapopgang naar de 1e verdieping, toiletruimte met marmer vloertegels, wandcloset en fonteintje en een kelder. De kelder stamt uit het jaar 1200 en is voorzien van een terracotta tegelvloer en oude pekelbakken. De kelder met haar gewelven is nu ingericht als wijnkelder. Ideaal om een wijnproeverij te houden.
Vanuit de hal is er toegang tot de woonkamer met open keuken.

De woonkamer heeft een plafondhoogte van maar liefst 3.80m en is voorzien van een prachtige museum visgraat parketvloer, marmeren schouw met afgesloten gashaard, openslaande deuren naar de tuin en heeft een half open doorgang naar de keuken.

De L-vormige op maat gemaakte keukeninrichting bestaat uit een graniet aanrechtblad met royale spoelbak, Quooker, vaatwasmachine, koelkast, vriezer, Falcon ovens (3) en een 5-pits inductiekookplaat met daarboven een schouw met afzuiging. In 2017 is de keukeninrichting vernieuwd met uitzondering van het granieten aanrechtblad en de Falcon ovens. Op de vloer ligt een design tegelvloer.

Indeling eerste verdieping:
Trapopgang met loper en zijgevelramen.
Overloop met trapopgang naar de 2e verdieping en toegang tot een 2-tal slaapkamers en badkamer.
Slaapkamer gelegen aan de voorzijde.
Slaapkamer gelegen aan de voor/zijzijde met inloopkast.
Moderne badkamer met design tegelvloer, ligbad met thermostaatkraan, vaste wastafel in meubel en design radiator.

Indeling tweede verdieping:
Overloop met toegang tot 2 bergingen en een slaapkamer.
Berging met aansluitpunten ten behoeve van de wasmachine en droger.
Berging met opstelling van de CV-ketel, boiler en de unit van de mechanische ventilatie.
Slaapkamer met dakkapel, kapconstructie in het zicht, gesloten pantry met koelkast, spoelbak en 2 kookpitten, inloopkast en toegang tot de badkamer. Momenteel wordt deze kamer multifunctioneel gebruikt als logeer- en/of werkkamer.
Moderne badkamer met design tegelvloer, inloopdouche met thermostaatkraan, vaste wastafel en wandcloset.

Tuin:
De voor- en zijtuin zijn aangelegd met tegels, groene borders en is afgezet met een hekwerk. De voortuin is gelegen op het Zuiden.

Berging:
Achterom het object is een aangebouwde stenen berging aanwezig waar een aantal fietsen in geplaatst kunnen worden.

Parkeren:
Bij het herenhuis is 1 parkeerplaats beschikbaar in de afgesloten parkeergarage wat gelegen is onder het appartementencomplex en dus direct toegankelijk voor bewoners. De uit- en inrit is gelegen aan de J.F. Kennedylaan. Extra vaste parkeermogelijkheden buiten het hof behoren tot de mogelijkheden door een parkeervergunning aan te vragen. De maandelijkse kosten voor de Vereniging van Eigenaren voor de parkeerplaats bedragen € 25,63.

Algemeen:
Het object is een beschermd monument als bedoeld in de Monumenten Wet 1988.
Het betreft een goed onderhouden Rijksmonument met o.a. dubbele beglazing en deels voorzetramen, mooi glad gestuukte wanden en plafonds. Alles is tijdens de renovatie vernieuwd en aangepast conform de normen van deze tijd.
De prachtige museum visgraat parketvloer is gelegen in de woonkamer, 1e verdieping overloop en slaapkamers. Deze zijn voorzien van kopspijkers wat de vloeren uniek maken. De woning is voorzien van een alarminstallatie. De loper op de trap alsmede de schilden blijven in de woning achter. Verschillende ramen op de bovenverdieping zijn voorzien van draadglas (vertraagt bij brand). Het Kapucijnenhof behoort tot de historische stadsroute, welke wordt uitgevoerd door het VVV, hierdoor worden er rondleidingen gegeven in het hof heen met kleine groepjes toeristen. Dit is ’s zomers wat meer dan ’s winters.

Historie van het huis van Héraugière:
Omstreeks het jaar 1300 stond op het huidige perceel een houten hoeve met schuur. Uit de archieven is gebleken dat in 1534 bij de grote stadsbrand de gehele hoeve verloren is gegaan met uitzondering van de stenen kelder die later weer werd opgenomen in de herbouw na de grote stadsbrand. De afdeling archeologie van Breda heeft geconstateerd dat de stenen kelder dateert van omstreeks 1200 en onder de houten hoeve was gelegen. In de gewelvenkelder zien we nu nog 3 pekelbakken waarin het vlees gepekeld werd. Direct na de stadsbrand werd een nieuw complex in steen opgetrokken (houten gebouwen waren vanaf die tijd verboden), dat in de volksmond a snel de naam “Het Groothuys” kreeg. In het jaar 1568 waren de Nederlanden in opstand gekomen tegen het schrikbewind van De Hertog van Alva en werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. Als reactie begonnen de Spanjaarden een offensief en werd Breda ingenomen. In 1590 werd Prins Maurits benaderd door de schipper Adriaen van Bergen uit Leur. Hij had een plan om de stad weer in te nemen: als schipper vervoerde hij regelmatig turf naar het Kasteel van Breda waar de Spaanse troepen gelegerd waren. Omdat hij zo vaak kwam, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Hij zou op deze manier een leger het Kasteel binnen kunnen smokkelen. Dit naar het idee van Het paard van Troje. Maurits zag wel iets in het plan en benoemde Charles de Héraugière tot bevelhebber. Charles de Héraugière verborg zich met 75 man aan boord onder het turf en aldus werd op 3 maart 1590, Breda zonder noemenswaardige tegenstand ingenomen en trok op 4 maart 1590 Prins Maurits als overwinnaar Breda binnen. Deze list staat heden ten dage nog bekend als Het Turfschip van Breda. Als dank werd Charles de Héraugière benoemd tot Gouverneur van Breda en betrok hij met zijn familie het onderhavige pand alwaar het gezin tot 1602 heeft gewoond. Vandaar dat, in de volksmond, het huis de naam Huis van Héraugière heet. Een prachtig portret van Charles de Héraugière, gedigitaliseerd van het origineel dat op de KMA hangt en met toestemming van de Academie, na 2 jaar moeizaam onderhandelen gerealiseerd, is bij de verkoopprijs inbegrepen.

Van 1626 tot 1637 heeft het complex gefungeerd als Kapucijnen Klooster. Vandaar de naam Kapucijnenhof. Tot 1831 heeft het gehele huis als Hofhuis gefungeerd, meestal bewoond door een bastaardzoon van de Oranjes, hetgeen in die tijd een volkomen geaccepteerd verschijnsel was. In 1831 werd het Hofhuis het hoofdkwartier van het mobiele leger tijdens de tiendaagse veldtocht teneinde België opnieuw bij Nederland in te lijven. De gevelsteen uit 1931 boven de ingangspoort herinnert nog aan deze gebeurtenis. Het mobiele leger stond onder leiding van Prins Frederik, de tweede zoon van Koning Willem I. Zijn privévertrekken waren gelegen in het pand dat nu te koop staat en de huidige master bedroom was eveneens zijn slaapkamer. Na de smadelijke nederlaag tegen de Belgen verliet de legerstaf Breda en kwam het pand in particuliere handen. Aldus heeft het Huis van Héraugière, met haar rijke statuur, een belangrijke bijdrage geleverd aan de historie van Breda en van Nederland. Nadat het vervolgens een aantal jaren als dependance van de belastingdienst heeft gefungeerd werd het gehele complex in 2001 grondig gerenoveerd en opgesplitst in 5 panden, waarvan nummer 3 nu te koop is. Het pand is een Rijks monument doch bent u vrij om in de woning behoudens de kelder, verbouwingen te verwezenlijken. Aan de buitenkant mag het pand zonder toestemming van Monumentenzorg, niets veranderd worden. Ter inzage is het laatste rapport van Monumentenwacht beschikbaar.

Verkoopvoorwaarden:

Meetinstructie NEN2580
Deze woning is opgemeten conform de Meetinstructie. De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte en inhoud. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting. Uitgangspunt blijft altijd; “wat je ziet is wat je koopt” en de objectinformatie is van lagere prioriteit.

Ouderdomsclausule
De ouderdomsclausule zal voor deze woning in de koopakte worden opgenomen omdat de onroerende zaak meer dan 25 jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij de nieuwe woningen. Koper kan zich hierdoor niet beroepen op het feit dat deze woning afwijkt van de huidige bouwvoorschriften.

Rechtsgeldige koopovereenkomst pas ná ondertekening
Een mondelinge overeenstemming tussen de particuliere verkoper en de particuliere koper is niet rechtsgeldig. Met andere woorden: er is geen koop. Er is pas sprake van een rechtsgeldige koop als de particuliere verkoper en de particuliere koper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Dit vloeit voort uit artikel 7:2 Burgerlijk Wetboek. Een bevestiging van de mondelinge overeenstemming per e-mail of een toegestuurd concept van de koopovereenkomst wordt overigens niet gezien als een ‘ondertekende koopovereenkomst’.

Wij maken gebruik van een NVM model koopovereenkomst. In het kader van zekerheidstelling wordt er standaard een bankgarantie/waarborgsom van 10% opgenomen in de koopovereenkomst.

111 m2 3 2 Download brochure

Plattegronden van de woning

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

Plattegrond

De woning op Googlemaps
De woning op Streetview