Verkocht € 1.950.000,- k.k. - landhuis

Ulvenhout Ac – Luchtenburgseweg 1

Wat een prachtige plek! Iets ten zuiden van Breda, 5 minuten van het sfeervolle Ulvenhout, treft u Landgoed Luchtenburg. Onderdeel hiervan is de historische buitenplaats die bestaat uit het huis Luchtenburg met koetshuis, de boerderij met bakhuis en de tiendschuur, omgeven door bos, mooi omzoomde weilanden, prachtige beukenlanen, grachten en vijvers. De buitenplaats wordt (eventueel in gedeelten) te koop aangeboden op een perceel van ca. 2 ha. op basis van een recht van erfpacht.

Bij verkoop wordt met de toekomstige eigenaar een nieuwe erfpachtovereenkomst gesloten:
– Looptijd 30 jaar;
– aanvangscanon van € 30.000 uitgaande van de huidige situatie (bestemming, gebruik);
– jaarlijkse indexering conform het CPI, vastgesteld door het CBS.

Koopsom: Op aanvraag.
Ook uitgifte in erfpacht van de buitenplaats in drie zelfstandige onderdelen (Huis Luchtenburg met koetshuis – Boerderij met bakhuis – Tiendschuur) behoort tot de mogelijkheden.

DE LOCATIE
De buitenplaats is een prachtige geborgen plek, midden in de natuur, dichtbij de Strijbeekse heide, met ongekende mogelijkheden. De gehele buitenplaats kan gebruikt worden voor bewoning, gecombineerd met een kantoor of een aan huis gebonden beroep en/of een bed & breakfast. De tiendschuur is als het ware een ‘blank canvas’; uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het stallen van rallyauto’s of old timers, om er een prachtige fitnessruimte met zicht op de landerijen in te maken of om er een atelierruimte in te vestigen. Laat uw fantasie gerust de vrije loop!
Buiten heeft u alle ruimte voor het beoefenen van buitensporten zoals bijvoorbeeld paardrijden. Ook het beoefenen van de jacht is mogelijk.
Zoekt u juist cultuur en levendigheid; binnen vijf minuten bent u in het centrum van Breda. Bovendien: als u de oprijlaan afrijdt, sluit u direct aan op de A 58 richting Tilburg of u maakt gebruik van de aansluiting op de A 16 richting Antwerpen / Rotterdam.

INDELING HUIS LUCHTENBURG
Begane Grond:
Entree, gang met trapopgang, dubbel toilet en toegang tot de kelder. Keuken en eetkamer, royale woonkamer met majestueuze haardpartij en drie dubbele openslaande deuren naar tuin. Opkamer.
Tussenverdieping, ingericht als wasruimte.
Eerste etage:
Vijf grote slaapkamers, een royale werkkamer en badkamer met ligbad, douche, toilet en dubbele wastafel

Tweede etage:
grote zolderkamer.

INDELING KOETSHUIS
Twee ruimten waarvan er één is ingericht als autogarage en één als berging voor fietsen en tuingereedschap. Daarnaast is er nog een bergzolder aanwezig.

INDELING BOERDERIJ
Begane grond:
Voormalig voorhuis met keuken, woonkamer met imposante stoere schouw, opkamer met daaronder een authentieke kelder en een slaapkamer met badkamer en suite.
Het voormalige stalgedeelte is geheel ingericht als vergader- en feestruimte met diverse grote raampartijen (schuifpuien). Daarnaast zijn er een kantoorruimte, keuken, een dubbel toilet, een stookruimte en een garderobe aanwezig.

Eerste etage:
Drie ruime (slaap)kamers, een badkamer met douche, toilet en wastafel en een vide die uitzicht biedt op de vergader- en feestruimte.

INDELING BAKHUIS
In het weiland naast de boerderij staat het bakhuis. Het bakhuis wordt momenteel gebruikt als schuurtje.

INDELING TIENDSCHUUR
Grote open ruimte met een enorme potentie om te ontwikkelen tot een andere functie.

TUIN
Historische tuinaanleg met natuurlijke gazons, vijvers, heesters, bos en fraaie solitaire bomen. De tuin loopt zonder fysieke afscheiding over in het bosgebied van Landgoed Luchtenburg en naastgelegen landgoederen. Grote, met grind verharde parkeerplaats voor tientallen auto’s achter de tiendschuur.

RIJKSMONUMENT
De buitenplaats is aangemerkt als Rijksmonument. De beschermde onderdelen zijn het huis, het park met ontginningsstructuur, de moestuin, de vijvers, de paden en de lanenstructuur, de boerderij met bakhuis, de tiendschuur en het koetshuis.

De eerste vermeldingen van Luchtenburg dateren van de zestiende eeuw. Uit die tijd dateren de ontginningsassen, aanwezig als lange lage dijken met greppels aan een of twee zijden en geboomte. ze deden tevens dienst als houtwal en veekering.
Zestiende eeuws is tevens de omgrachte moestuin. Het huis zelf is waarschijnlijk tussen 1650 en 1692 gebouwd en verbouwd omstreeks 1851, 1925 en 1972. Boerderij, bakhuis en schuur worden in de zeventiende en achttiende eeuw genoemd. De huidige gebouwen zijn nog in hoofdzaak van die tijd. Het koetshuis stamt uit begin twintigste eeuw. De boerderij is omstreeks jaren ’90 van de vorige eeuw nog geheel gerestaureerd.

Wij kunnen u de uittreksels uit het Register van beschermde monumenten verstrekken alsmede het rapport van de Monumentenwacht 2016.

BESTEMMING
De Buitenplaats ligt in het bestemmingsplan Buitengebied Alphen-Chaam en heeft ter plaatse van de opstallen de bestemming Wonen-Landgoed. Daar omheen heeft het deels de bestemming Agrarisch met waarden-landschaps- en natuurwaarden 1 en deels de bestemming Bos.

NSW / SUBSIDIE
U kunt gebruik maken van de fiscale voordelen van rangschikking van de buitenplaats als NSW-landgoed, zoals:

– Vrijstelling overdrachtsbelasting
– (gedeeltelijke) vrijstelling schenk- en erfbelasting
– Lagere WOZ-waarde

Daarnaast zijn er wellicht subsidiemogelijkheden o.b.v.:
– Rijkssubsidiëring instandhouding monumenten (SIM)
– Instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.

INFORMATIE
Dit object wordt in collegiale verkoop aangeboden met GB Makelaars.
Voor nadere informatie over Buitenplaats Luchtenburg kunt u contact opnemen met:

GB Makelaars
De heer Hans van der Gijp 076 530 05 01 info@gbmakelaars.nl

Van Hoven & Oomen
De heer Pieck van Hoven 06 53 19 52 00 info@vhno.nl

21.563 m2 6 1 Download brochure
De woning op Googlemaps
De woning op Streetview